top of page

DOĞRULUK VE DÜRÜSTLÜK

"İnsana sadakat yakışır görse de ikrah, Yardımcısıdır doğruların Hazreti Allah.” Ziya Paşa

 

Kişinin özünde, sözünde ve davranışlarında tutarlı ve doğru olmasıdır. Kişi bu şekilde davranarak hem içinde yaşadığı toplumun sevgi ve saygısını hem de Allah’ın rızasını kazanır.

 

Doğrulukla;- Kişi Allahın emrini yerine getirmiş olur. - Bireyin mutlu ve huzurlu olmasını sağlar.

-Toplum içinde güven ortamının oluşmasını sağlar.

Doğruluk Nasıl sağlanır?

- Verdiği sözde durmuş olmak

- Antlaşma yaptığı zaman ona uymak

- Yalan konuşmamak

-Emanete ihanet etmemek

-İkiyüzlü ( Münafık ) gibi davranmamak

-Hile yapmamak 

Konuyla ilgili ayet-i Kerimeler: -"Ey iman edenler! Allah’ın emirlerine karşı gelmekten sakının ve dürüst insanlarla beraber olun.” Tevbe suresi, 119. Ayet

-"Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğru söz söyleyin ki Allah sizin işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın. Kim Allah’a ve Resulüne itaat ederse muhakkak büyük bir başarıya ulaşmıştır. Ahzâb suresi, 70, 71. ayetler

-"Rabb’imiz Allah’tır deyip sonra dosdoğru yolda yürüyenlerin üzerine melekler iner. Onlara, ‘Korkmayın, üzülmeyin, size söz verilen cennetle sevinin! derler. Biz dünya hayatında da ahirette de sizin dostunuzuz. Orada sizin için canlarınızın çektiği her şey var ve istediğiniz her şey orada sizin için hazırdır. Bu çok bağışlayan ve Râhim olan Allah’ın bir ikramıdır.’ derler. "Fussilet suresi, 30-32. ayetler.

-"Emrolunduğun gibi dosdoğru ol...” Hûd suresi, 112. ayet

Konuyla ilgili hadis-i şerifler  -"Münafıklığın alameti (belirtisi) üçtür: Konuştuğunda yalan söyler, kendisine emanet edildiğinde hıyanet eder ve söz verdiğinde sözünde durmaz.” 

-"Allah’a inandım de, sonra dosdoğru ol…”

-"Doğruluk insanı iyiliğe, iyilik de cennete ulaştırır...”

-"Bizi aldatan bizden değildir.”

 

bottom of page