

HOŞGÖRÜ VE BAĞIŞLAMA
Farklı düşünce, inanış ve görüşe sahip kişilerle ortak bir noktada buluşabilmek, onlarla ,iyi geçinmek, onların görüş ve düşüncelerine saygı duymaktır. Bağışlanma ise insanların kusur ve hatalarını affetmek, demektir. Hz. Muhammed yaşadığı toplum içinde hoşgörülü, müsamahalı ve bağışlayıcı bir rol üstlenmiştir. Kendisini Mekke’den çıkaran, eziyet eden Müşrikleri dahi Mekke’nin Fethedildiği gün bağışlamıştır.
"...Bir kötülüğü bağışlarsanız şüphesiz Allah çokça affedicidir, güçlüdür.”Nisâ suresi, 149. ayet.
"İyilikle kötülük bir olmaz. O hâlde sen kötülüğü en güzel tarzda uzaklaştırmaya bak. O zaman bir de bakarsın ki seninle kendisi arasında düşmanlık olan kişi candan, sıcak bir dost oluvermiştir.” Fussilet suresi, 34. ayet.
"O Allah’a karşı takvalı olan kimseler ki bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da (böyle) güzel davranışta bulunanları sever.” Âl-i İmrân suresi, 134. Ayet
"...Affetsinler ve hoş görsünler. Allah’ın sizi bağışlamasını arzu etmez misiniz? Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.”
Nûr suresi, 22.Ayet
"Bağışlama yolunu tut, iyiliği emret ve cahillere aldırış etme. A’râf suresi, 199. Ayet
...Allah, affeden bir kimsenin ancak şerefini artırır...” Müslim, Birr . Hoşgörü toplumda inanç ve düşünce hürriyeti oluşur. Birlikte yaşama kültürü geliştirir.Saygı sevgi ve güven toplumu oluşturur.İnsanlar arasında yardımlaşma ve samimiyet ön plana çıkar.
