top of page

SAVURGANLIKTAN KAÇINMAK

 

Kişinin sahibi olduğu para, mal, sağlık gibi şeyleri gereksiz, bilinçsiz yere harcamasına ve tüketmesine israf denir. Dinimizce israf hoş karşılanmamış ve yasaklanmıştır. İsraf hem bireyin hem de toplumun fakirleşmesine yol açar. Kişi sahip olduğu kaynakları hesapsızca harcayarak kaynakların yok olmasına sebep olur.

"...Yiyiniz, içiniz; fakat israf etmeyiniz. Şüphesiz Allah israf edenleri sevmez.”A’râf suresi, 31. ayet.

Hz.Peygamber ise"Irmak veya deniz kenarında abdest alsanız bile suyu israf etmeyiniz.” buyurmuştur.

Dinimiz İslam israftan kaçınmayı emrettiği gibi cimrilik etmeyi de yasaklamıştır. İnsanların ne savurgan ne de cimri olmalarını istemiş orta bir yol tutmalarını tavsiye etmiştir. "Akrabaya, fakire ve yolcuya hakkını ver! Elindekini de saçıp savurma. Çünkü saçıp savuranlar şeytanın kardeşleridir… Elini boynuna bağlayıp cimri kesilme (Eli sıkı olma!), büsbütün de tutumsuz (müsrif) olma yoksa pişman olur açıkta kalırsın.” İsrâ suresi, 26-29. ayetler

"Onlar, harcamalarında israf etmezler, cimrilik de yapmazlar. Harcamalarında bu ikisi arası orta bir yol izlerler.” Furkân suresi, 67. ayet.

İsraf sadece maddi konularda olmaz. Sağlık ve zaman israfı da dinimizde yasaklanan hususlardandır. "Sağlık ve boş vakit, halkın çoğunun aldanıp değerlendiremediği iki nimettir.”

"Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bil: İhtiyarlık gelmeden gençliğin, hastalık gelmeden sağlığın, fakirlik gelmeden zenginliğin, işler sıkışmadan boş vaktin, ölüm gelmeden hayatın...”

 

bottom of page